Herinnert u zich deze nog?

Aflevering 2: 1966-1970

 

Gepubliceerd op 4 maart 2020

De tweede helft van de jaren '60 waren, althans wat mij betreft, de gloriejaren van de popmuziek, ook toen wel de beatmuziek genoemd. Door de ouderen van die tijd verafschuwd, door ons jongeren omarmd. Als je de oude hits van toen terughoort, kan ik me nog nauwelijks voorstellen dat ouderen zich hieraan ergerden. Ik vind ze nog altijd muzikale hoogstandjes.

1-9-2, goed idee: Radio Veronica!

Voor ons bestond toen in feite maar één radiozender, Radio Veronica. Hun succes was de horizontale programmering, zoals dat werd genoemd: vaste programma's op vaste tijden, elke dag en elke week. Elke ochtend om 10 uur Koffietijd met Tineke de Nooy, om 6 uur de jukebox met Stan Haag, en elke donderdagavond om 7 uur J.M.H.W. (j punt m punt h punt w dubbel punt oftewel Joost mag het weten, zoals Joost den Draaijer dit altijd zelf zo aankondigde). Overigens waren alle populaire hits van de vroege ochtend tot de laatste avond constant te horen, slechts onderbroken door het nieuws op de hele uren en de talrijke reclamespots tussen alle nummers door. De reclame betrof bekende producten, maar ook afzonderlijke winkels waarvoor, soms tot vervelens toe, reclame werd gemaakt: Nurdie (nylons), Clearasil (tegen jeugdpuistjes), Berdy (nappa en suède op de Nieuwendijk, kijk en beluister hem hier), Televersum (elektronica, nog steeds op Tussenmeer, Amsterdam-Osdorp). 'Bij Televersum kopen is veilig kopen!', klonk de gezongen slogan die ik zelf tot op de dag van vandaag nog steeds onderschrijf!  

 

Het karakter van Radio Veronica werd vooral ook bepaald door de talrijke jingles die door de ether knalden. Klik op de driehoekjes om ze nog eens te beluisteren.

 

Op de TV gebeurde in die tijd weinig tot niets dat op het RadioVeronicagevoel aansloot. De wekelijkse Top Pop met Ad Visser en Penney de Jager startte pas in 1970. De sixties waren toen al voorbij...

Top of flop?

Wél had je in de eerste helft van de jaren 60 Top of Flop, gepresenteerd door Herman Stok. In het programma werden grammofoonplaten gedraaid, waarbij tijdens de muziek de camera op het publiek in de zaal was gericht. Was de muziek afgelopen, dan werd aan een vierkoppig panel gevraagd verbaal commentaar te leveren en uiteindelijk 'top' of 'flop' te stemmen. Beoordeelde de meerderheid van deze jury de muziek als 'top', dan rinkelde Stok met een bel, bij 'flop' kneep hij in een toeter. Staakten de stemmen, dan vroeg de presentator wat het publiek ervan vond, en een ruwe schatting van het aantal (met veel geschreeuw) opgestoken handen besliste dan of het de bel of de toeter werd. Soms bleek een weggestemd liedje achteraf zelfs een hit te worden. Zo werd het pas verschenen I want to hold your hand van The Beatles in 1963 door het panel unaniem beoordeeld als een flop!

 

De eerste TV-uitzending van Top of flop met Herman Stok in 1961. Thans onvoorstelbaar dat een dergelijke presentatie kijkers zou trekken. Alleen daarom al de moeite waard om deze opname te bekijken als een tijdsbeeld van toen.

Pas in 1970 kwam het eerste echte popprogramma op TV: Top Pop met Ad Visser en Penny de Jager. Deze opname dateert van 1976.

Van soos naar disco

Waar onze tienermuziek in die tijd prominent floreerde was bij -wat toen genoemd werd- onze Tienersoos. Noem het een voorbode van de huidige disco. In onze tienerjaren waren we daarvan lid en vanaf midden jaren '60 kwamen er dansavonden. Zoals alles in die tijd was dit jongerenaanbod sterk verzuild. Zo ging de soos uit van de St. Agneskerk en vond deze plaats in het parochiehuis aan de Koninginneweg 180. Vanaf 1966 stonden we daar met zo'n 100 tieners in de benedenzaal van dit voormalige woonhuis de hele avond op discomuziek te dansen. Thans onvoorstelbaar op een dergelijke plek met woonhuizen ernaast!

In 1966 startte de jongerensoos met dansavonden in de benedenzaal van het parochiehuis op de Koninginneweg 180 dat in een voormalig herenhuis was gevestigd.

 

.

De dansavonden op de Koninginneweg waren een ware trekpleister in een tijd dat er voor onze doelgroep nog nauwelijks aanbod was (Foto's: 1967, privécollectie).

Gloednieuwe en eigentijdse disco

De soos werd zó'n succes dat al snel besloten werd om in een naburig leegstaand schoolgebouw een eigen onderkomen in te richten. In de Baarsstraat 31 ging daar in februari 1968 De Doorbraak van start in een zaal ontstaan uit twee doorgebroken klaslokalen op de eerste verdieping. Daar traden bands op, was er een heuse discotheek, een bar, en dat alles in een eigentijds, hip interieur, dat in een verbouwing van 7 weken door tal van vrijwilligers uit de Agnesparochie tot stand was gebracht. De soos De Doorbraak stond onder leiding van een aantal enthousiaste vaders die tevens borg stonden voor het toezicht en vanaf begin 1968 zelf ook avonden bezig waren geweest dit eigen onderkomen te verbouwen.

Samen met een aantal leeftijdgenoten werd mij in 1967 gevraagd toe te treden tot het jongerenbestuur van deze soos. Dat betekende dat we met ons vieren zorgden voor de muziek en bij toerbeurt als disc-jockey optraden. Veel van de muzikale hits namen we op via de bandrecorder. Het apparaat rouleerde onder ons vieren om thuis opnamen te maken vanaf de pick-up waarbij we zelf doodstil moesten blijven... 

 

In het voormalig schoolgebouw Baarsstraat 31 werd op 23 februari 1968 jongerensoos DE DOORBRAAK geopend: een nieuw ingerichte eigentijdse zaal die tot stand kwam via een doorbraak tussen twee klaslokalen (Foto's: privécollectie).

 

De dansavonden begonnen om 8 uur en duurden in het begin tot 11 uur, later 'zelfs' tot half 12! Omdat we in het jongerenbestuur zaten, hadden we altijd nog een nazit die vervolgens bijna steevast werd afgerond met een bezoek aan de naburige FEBO op de Karperweg naast het Haarlemmermeerstation.

Zelf bleef ik tot 1973 bij De Doorbraak betrokken. Door de concurrentie van opkomende discotheken liep het ledental echter snel terug en viel in 1974 het doek voor De Doorbraak.  

Luister mee naar de sound van de sixties

Uit mijn playlist met veel van mijn voorkeursnummers uit die tijd heb ik hieronder 5 nummers geselecteerd die voor mijn gevoel appelleren aan de sfeer en het gevoel van de tweede helft van de sixties, nl. 1966 t/m 1970. Uiteraard, smaken verschillen, en wellicht heb jij heel andere hits die deze periode bij jou doen herleven. 

Hoe dan ook, ga met mij terug naar de tweede helft van de jaren '60 en zeg eerlijk: 'Herinnert u zich deze nog?' En heb je behoefte om te reageren, dan kan dat via de contactpagina op deze website.


5 kenmerkende songs voor 1966-1970

Klik op de pijl midden op elk blok om het nummer te beluisteren    

 

1966-1970: Herinnert u zich deze nog?

1966: THAT DAY, Golden Earring

1967: EXCERPT FROM A TEENAGE OPERA, Keith West

1968: NIGHTS IN WHITE SATIN, The Moody Blues

1969: ELOÏSE, Barry Ryan

1970: OSAKA, The Shoes