Prijzenregen op Boekengala Nieuw West

De Literatuurprijs Nieuw-West ging dit jaar naar Paula Zuidhof, uitgereikt door Eddie Mekkelholt en Ronald Mauer (rechts). Links winnaar 2e prijs Paul Kroes en rechts van hem winnaar 3e prijs Carlo Dias. Foto: Theo Durenkamp

 

Gepubliceerd op 19 november 2023

De Literatuurprijs Nieuw-West 2023 viel afgelopen zondag te beurt aan Paula Zuidhof voor haar verhaal Muren van Karton. Tijdens het Boekengala in De Meervaart ontving zij uit handen van oud-stadsdeelbestuurder Ronald Mauer en boekhandelaar Eddie Mekkelholt de wisselbokaal en de eerste prijs van € 1.000. Haar verhaal, een van de twintig genomineerde bijdragen in het jaarlijkse boekenweekgeschenk Nieuw West Side Stories, leverde bij de publieksprijs de meeste stemmen op. In haar winnende verhaal blikt Paula terug op haar kindertijd waarin zij met haar ouders verhuist naar Nieuw West.  

De tweede prijs kwam toe aan Paul Kroes voor zijn verhaal Een dame van honderd, waarin hij de autorit met zijn moeder langs de oude plekken in en rondom Oud Osdorp van vroeger beschrijft. De derde prijs ging naar Carlo Dias die zijn jeugdherinneringen aan Geuzenveld beschrijft in zijn verhaal Bus 21.

Prijzen voor het publiek

Naast de Literatuurprijs voor de drie gekozen auteurs was het ook nog het publiek zelf dat in de prijzen viel. Als dank voor hun deelname aan de stemming reikte Eddie Mekkelholt onder alle aanwezige stemmers via verloting boekenbonnen uit van € 25, € 50, € 100 en € 200.

Muzikaal boekengala

Ruim 200 stemmers voor de Publieksprijs waren deze avond in De Meervaart uitgenodigd om het Boekengala met de uitreiking van de Literatuurprijs 2023 bij te wonen. Oud-stadsdeelbestuurder Ronald Mauer verzorgde wederom de verbindende teksten tussen de diverse programmaonderdelen. De bijeenkomst werd muzikaal opgeluisterd door chansonnière Tess Merlot die, ondersteund door haar musici (Tess et les Moutons), nummers zong van Franse muzikale legendes als Aznavour, Brel, Piaf en Trenet. 

Voorlezen uit eigen werk

De avond ging van start met het onderdeel waarin vijf auteurs uit het Boekenweekgeschenk zich presenteerden en voorlazen uit eigen werk. Onder hen drie schrijvers van wie hun roots in Oud Osdorp en de Sloterpolder liggen: Paul Kroes, Jan Loogman en Kees Schelling. Alle drie auteurs schreven meerdere boeken over het dagelijks leven van de laatste eeuw in Landelijk West.  

 

Van de vijf auteurs die fragmenten voorlazen uit eigen werk waren er drie van 'eigen bodem': v.l.n.r. Kees Schelling, Paul Kroes, Jan Loogman.

Osdorppein of Osdorppijn of Osdorpplein?

Daarnaast nam VPRO-redacteur, freelance journalist en ‘Nieuw-West watcher' Hugo Hoes het publiek mee op een beeldreis door Nieuw-West. Ook dit jaar toonde zijn inmiddels welbekende beeldpresentatie weer tal van rare en lachwekkende missers die hij afgelopen jaar in Nieuw West aantrof in de openbare ruimte, zoals  straatmeubilair, verkeersborden, afvalbakken en opschriften.

Actuele topper hierbij was uiteraard de pas opgehangen kerstversiering met de tekst Stadscentrum Osdorppein welke misser dezer dagen in kranten en op sociale media volop aandacht kreeg. Hoewel de meeste reacties de ontbrekende L betroffen, was er tussen alle hilarische reacties ook een van iemand die vond dat de korte ei een lange ij moest zijn...

 

Toekomst

Net als vorig jaar kwam ook de toekomst van boekhandel Meck&Holt tijdens dit gala ter sprake. Door de naderende pensionering van de eigenaar dreigt de enige en laatste boekhandel in Nieuw West te verdwijnen. Geen enkele boekhandel meer in dit stadsdeel zo groot als Haarlem of Arnhem? Om dat te voorkomen is in het achterliggende jaar een coöperatieve vereniging opgericht om de doorstart van de winkel met vrijwilligers mogelijk te maken. Dankzij de enorme support van veel belangstellenden ziet de toekomst er zonnig uit en zal daarmee ook het jaarlijkse Boekengala voor de toekomst hopelijk veilig worden gesteld...