Fotoboek Sloten 1914-1979 vanaf 1 maart openbaar  

Gepubliceerd op 8 februari 2020

De volledige inhoud van het fotoboek 'Een school wordt 65' met beelden van Sloten uit de periode 1914-1979 is vanaf 1 maart te lezen op deze website. Het geeft het verhaal van de geschiedenis van de St. Jozefschool, welk verhaal nauw samenvalt met de historie van Sloten.

 

Het in 1979 uitgegeven fotoboek is een losbladige uitgave van 100 pagina's in een speciaal voor het 65-jarig schooljubileum ontworpen opbergdoos.

In 1979 verscheen het fotoboek 'Een school wordt 65'. Het betreft de in 1988 opgeheven St. Jozefschool in Sloten. Het 65-jarig bestaan werd toen aangegrepen om de geschiedenis van de school in een boek uit te geven. Dankzij het goed bijgehouden schoolarchief en de vele foto's lukte het een boek van 100 pagina's uit te geven over de periode 1914 tot 1979. Oók de periode daarvóór werd meegenomen. Want het streven naar een eigen katholieke school in Sloten-Osdorp dateert immers al vanaf 1853.

Vraag en aanbod

Om de uitgave financieel mogelijk te maken moesten kopers voor een exemplaar intekenen. We wilden niet het risico lopen met een onverkochte voorraad te blijven zitten. De intekening liep zo goed dat het boek in een oplage van 1100 exemplaren werd gedrukt en ook meteen was uitverkocht. Nog steeds blijkt er vraag naar te zijn. Daarnaast verschijnen op Marktplaats regelmatig exemplaren die te koop worden aangeboden voor bedragen die oplopen tot € 65,00. En dan te bedenken dat het in 1979 voor 15 gulden te koop was! Dus nu bijna 10 keer zo duur!

Van boek naar website

Nu, 41 jaar na de uitgifte van het boek, rijst de vraag of de inhoud van het boek niet gewoon op een website toegankelijk kan worden gemaakt. Als auteur van dit boek juich ik dat zeer toe. Immers, een heel stuk schoolgeschiedenis maken we daarmee openbaar voor al degenen die het boek niet hebben.  

Toen ik dit door mijzelf samengestelde boek uit 1979 onlangs weer eens doorlas, viel mij op hoeveel er de afgelopen 40 jaar alweer is veranderd. En wat mij verder opviel: hoezeer de historie van de school samenvalt met die van de parochie en het dorp Sloten. En daarmee is de inhoud wellicht ook interessant voor de jongere generatie uit deze omgeving, ook als men geen binding met deze school heeft gehad.

Na de uitgifte van dit boek heeft de school nog 9 jaar bestaan. Medio jaren '80 werd duidelijk dat er geen toekomst meer was voor de school. Want het hele tuindersgebied, waaruit de meeste leerlingen afkomstig waren, ging tegen de vlakte voor de woningbouw van Nieuw-Sloten. Nadat eerst in 1985 de openbare school in Sloten werd opgeheven, moest vervolgens ook de St. Jozefschool in 1988 zijn deuren sluiten. Van de schoolgeschiedenis ontbreken dus de laatste 9 jaren. Op enig moment hoop ik dat op deze website nog goed te kunnen maken... 

Maar eerst is voor elke belangstellende lezer de periode tot 1979 aan de beurt: vanaf 1 maart is de volledige inhoud van het 100 pagina's tellende boek te lezen en te bekijken op deze website!

Theo Durenkamp