Gepubliceerd op 29 mei 2024

Prinses Beatrix zal vrijdag 7 juni de officiële heropening van de Molen van Sloten verrichten. Aanleiding voor deze ingebruikstelling is de uitvoerige restauratie die de poldermolen heeft ondergaan. Daarbij zijn de roeden en de wieken vervangen. Tevens zijn er werkzaamheden verricht aan de balkenconstructie en de vijzel, waarmee het water wordt opgepompt.

De prinses wordt om 13.30 uur bij de molen verwacht. Daar zal zij een uitleg krijgen over de totstandkoming van de molen in 1991 en over het restauratieproces. Rond 14.00 uur zal zij de molen opnieuw in werking stellen door het lossen van de vang (de rem). Deze handeling is voor het publiek te volgen vanaf de Akersluis. Vervolgens zal de prinses met een aantal mensen spreken die nauw betrokken zijn bij de molen, waarna zij om 14.30 uur weer vertrekt.

Prinses Beatrix is beschermvrouwe van De Hollandsche Molen, de vereniging die zich inzet voor het behoud van molens in Nederland. Met deze heropening treedt zij in de voetsporen van haar moeder, koningin Juliana, die op 11 september 1991 de officiële opening van de molen verrichtte.

De Molen van Sloten is een stichting die werkt met ruim zeventig vrijwilligers die zich actief inzetten om de molen draaiende te houden. Dagelijks verzorgen zij rondleidingen voor binnen- en buitenlandse bezoekers. De molen is sinds enkele jaren een provinciaal monument waarvan het bovendeel stamt uit 1847. 

Op 11 september 1991 was het haar moeder, koningin Juliana, die de molen na de bouw officieel in werking stelde.