Dankzij publicatie op deze website:

Gietijzeren naamboog duikt na 64 jaar op!

Gepubliceerd op 21 februari 2021

Een verloren gewaande naamboog van een inmiddels opgeheven kleuterschool is na 64 jaar plotseling boven water gekomen! Het gaat om de gietijzeren entreeboog die 14 jaar lang boven de ingang hing van de St. Anna Bewaarschool in de Leimuidenstraat 11 in Amsterdam. 

Van 1942 tot 1956 was op het binnenterrein achter deze ronde toegangsdeur een kleuterschool gevestigd, destijds opgericht door de St. Agneskerk aan de Amstelveenseweg. De school stond onder leiding van de Zusters van Liefde, een kloosterorde waarvan het 'moederhuis' in Tilburg zat. 

Het zou mooi zijn om deze 80 jaar oude gietijzeren naamboog een definitieve en passende plek te geven als herinnering aan de ST. ANNA BEWAARSCHOOL.

 

De entree van de school vlak na de opening in 1942. Alleen aan de naamboog boven de ingang was te zien dat achter deze deur een kleuterschool met 4 lokalen zat.

 

Op de speelplaats wordt vlak voor de opening in 1942 de laatste hand gelegd aan de gietijzeren naamboog voordat deze boven de voordeur wordt opgehangen.

 

Nadat de school in 1956 naar de Baarsstraat is verhuisd, verdwijnt ook de naamboog om pas in 2020 weer in een achtertuin in Heemstede op te duiken.

 

De entree van de voormalige school in de Leimuidenstraat 11 is er nog steeds en is nu de voordeur van het tot woonhuis verbouwde schoolgebouw op de binnenplaats.

De merkwaardige totstandkoming van de school op dit adres in de zomer van 1942 staat uitvoerig beschreven op https://www.theodurenkamp.nl/artikelen-1/in-twee-weken-een-nieuwe-school-door-duits-bouwverbod

Zo plotseling als deze school tijdens de oorlog in drie weken uit de grond werd gestampt, zo plotseling was hij in 1956 ook weer van deze plek verdwenen om vanaf toen als lekenschool verder te gaan in de Baarsstraat. De gietijzeren naamboog die zo mooi boven de ronde toegangsdeur paste ging in ieder geval niet met de verhuizing mee. Niemand die er vanaf toen ooit maar iets van vernam... Totdat...

Marktplaats

In de zomer van 2020 ontving ik een melding van iemand die de naamboog tegenkwam in een advertentie op marktplaats.nl. Aan de hand van de naam op deze boog heeft hij St. Anna Bewaarschool gegoogeld en kwam toen op mijn website terecht. Want daar stond immers al ruim een jaar het verhaal over deze school. Via de contactpagina van mijn website ontving ik zijn e-mail met het bericht dat iemand deze naamboog op Marktplaats te koop aanbood. Toen was het contact met deze familie snel gelegd. Zij hadden de boog van een buurman gekregen die het onderhoud van monumenten in zijn omgeving deed. Aangezien de familie in Heemstede woont, is de boog dus redelijk in de buurt gebleven, maar welke reis hij in die 64 jaar na de schoolsluiting heeft afgelegd is (nog) niet bekend.

Adoptie

Vanaf toen heb ik pogingen ondernomen om de boog ergens onder te brengen. Het mooist zou natuurlijk de oorspronkelijke plek zijn: Leimuidenstraat 11. Helaas lukte het niet om op mijn voorstel daartoe een reactie van de huidige eigenaar of bewoner te krijgen. Ook een poging om de boog onder te brengen in het museum van de kloosterorde in Tilburg mislukte, aangezien de congregatie wegens uitsterven geen nieuwe objecten meer toevoegt.

Echter, ik heb nog enkele pijlen op mijn 'naamboog' om dit monumentje onder te brengen. Heeft u wellicht ook nog suggesties voor deze adoptie? Laat het mij weten: info@theodurenkamp.nl