Vooraankondiging, vanaf 1 maart:

Ben Sol, 60 jaar in een klaslokaal, van tuinderszoon tot schoolhoofd

Gepubliceerd 8 februari 2022

Geboren in 1907 als zoon van een tuindersgezin in de toenmalige Sloterpolder bezocht Ben Sol de lagere school in de Kanaalstraat. Eenmaal als 12-jarige van school, ging hij in de tuinderij van zijn vader aan het werk. Dat beviel hem helemaal niet, zodat hij een jaar later besloot om onderwijzer te worden. Hoe dat vanaf 1920 toen verder ging? In ieder geval totaal anders dan nu...

In zijn 98 pagina's tellende boek is het allemaal uitgebreid te lezen. Op 1 maart 1996 gaf Ben Sol zijn boek uit: '60 jaar in een klaslokaal'. Daarin kijkt hij terug op zijn leven en dan met name op zijn onderwijsloopbaan. Het boek is inmiddels helemaal uitverkocht, maar met toestemming van de familie publiceren we het op deze website. Met zijn beeldende schrijfstijl neemt Ben Sol je mee in het dagelijkse leven van de Sloterpolder, de Overtoombuurt en het dorp Sloten. Je maakt dan tevens kennis met het onderwijs- en schoolgebeuren van begin vorige eeuw.

In 1927 krijgt Ben zijn eerste aanstelling in de Staatsliedenbuurt. En na diverse openbare scholen belandt hij in 1930 als onderwijzer in Sloten om daar vanaf 1944 hoofd te worden van de VGLO-school. In 1974 gaat Sol met pensioen. Met één jaar er tussenuit tussen zijn 12e en 13e waarin hij de cruciale beslissing voor zijn toekomst neemt klopt de titel van zijn boek dan ook exact tot op het jaar: '60 jaar in een klaslokaal'.

Vanaf 1 maart te lezen op deze website!

Foto boven: Ben Sol te midden van zijn leerlingen als hoofd van de VGLO-school St. Willibrordus in Sloten in 1955, op dat moment wegens ruimtegebrek tijdelijk gehuisvest in het parochiehuis in afwachting van de nieuwbouw.

Foto onder: de voorkaft van het boek met de plek in Sloten (1901-1913) waar tussen banpaal en kerk in 1914 de St. Jozefschool werd gebouwd en in 1955 de St. Willibrordus-VGLO.


VERJAARDAGSCADEAU

De a.s. publicatie op 1 maart is mede vanwege het 3-jarig bestaan van deze website op 3 maart 2022, bij gelegenheid waarvan jaarlijks op 1 maart een publicatie van grote en bijzondere omvang plaats vindt als verjaardagscadeau voor alle lezers.