Wethouder Touria Meliani ontving het eerste exemplaar van de negende jaargang uit handen van de samenstellers Fred Martin (links) en Jan-Paul van Spaendonck (rechts). Foto: Andrei Chernikov.

‘Tussen Andreasplein en Zwarte Pad’

Negende editie feestelijk uitgereikt

Gepubliceerd op 22 april 2024

Voor het negende achtereenvolgende jaar is het literair jaarboek ‘Tussen Andreasplein en Zwarte Pad’ met verhalen uit en over Nieuw-West gepresenteerd. Tijdens een feestelijke bijeenkomst ontving wethouder Touria Meliani het eerste exemplaar uit handen van de samenstellers Fred Martin en Jan-Paul van Spaendonck.

De titel van het jaarboek verwijst naar de twee uiterste locaties van het gebied: het Andreasplein aan de oostkant, het Zwarte Pad aan de westzijde langs de ringvaart. Of alfabetisch bekeken: van A tot Z waartussen van alles gebeurt in het grootste stadsdeel van Amsterdam: Nieuw-West. Hier immers woont een vijfde deel van de Amsterdamse bevolking. Maar, zoals de samenstellers aangeven, het is geen deel van de stad dat je spontaan met literatuur associeert. Tóch zijn er heel wat schrijvers die in dit gebied wonen of werken, of er een speciale band mee hebben. Ook voor deze alweer negende editie hebben de samenstellers daarom opnieuw verhalen over Nieuw-West bijeengebracht. Dit keer zagen maar liefst 28 auteurs hun bijdrage geplaatst!

De centrale hal van de OBA Slotermeer was 19 april het decor van de feestelijke presentatie van deze nieuwe editie. Enkele auteurs kregen de gelegenheid om een passage uit hun gepubliceerde verhaal voor te lezen: een mengeling van jong en oud(er) talent, ook wat betreft hun roots. Wie hun verhalen leest, wordt de ene keer teruggevoerd naar de beginjaren van de Tuinstad, dan weer geconfronteerd met de recentere veranderingen in dit stadsdeel met zijn sloop en nieuwbouw.

Alsnog doorgedrongen

Ook de nog in stand gebleven landelijke gebiedsrand, vallend onder stadsdeel Nieuw-West, blijft niet onvermeld. Hoewel, dit keer telt de editie echter slechts één auteur uit Sloten-Oud Osdorp, namelijk ik zelf met mijn bijdrage ‘Van Zuid naar Nieuw-West’. Dit verhaal, o.a. over de start van mijn onderwijsloopbaan in Sloten, dateert van vijf jaar terug. Toén door mij ingezonden voor -maar niet doorgedrongen tot- de Literatuurprijs Nieuw-West 2019, maar nu, bij wijze van 'goedmaker', alsnog geplaatst in deze editie...

Het jaarboek is, evenals alle acht reeds verschenen delen, verkrijgbaar bij de Stichting De Driehoek, https://www.stichtingdriehoek.nl/cms/index.php, alsmede te bestellen bij elke boekhandel.