Herinnert u zich deze nog...?

Afl. 1: 1961-1965

 

Gepubliceerd op 26 februari 2020

Herkent u dat ook? Je hoort een oude hit van lang geleden en je herinnert je nog precies wanneer dit nummer voor jou zo populair was. En dan kun je vaak ook nog het jaar en de maand noemen waarin dit nummer scoorde op de hitlijsten. Met het horen van zo'n oude hit kom je dan gevoelsmatig weer even helemaal terug in die tijd van toen, samen met tal van andere herinneringen uit die periode.

Er is laatst onderzoek gedaan naar dit verschijnsel. En daaruit bleek dat vooral herinneringen uit je tienerjaren zó'n extra indruk op je maken dat juist dié zich onwrikbaar op je 'harde schijf' vastzetten. Voor herinneringen uit je latere levensjaren blijkt dat namelijk in veel mindere mate het geval te zijn.  

Hits uit je tienertijd, die raak je nooit meer kwijt!

Mensen die het kunnen weten hadden over deze sterk verankerde herinneringen onlangs een interessante discussie met Frits Spits, hitkenner en radiopresentator bij uitstek. De deskundigen in dit interview kwamen met een aantal plausibele verklaringen voor dit verschijnsel.

Op  https://eenvandaag.avrotros.nl/item/muziek-uit-je-pubertijd-vergeet-je-nooit-meer/ kun je dit vraaggesprek nog eens beluisteren.

Zelf herken ik dit verschijnsel maar al te goed. Muzieknummers uit mijn tienerjaren, de jaren '60, kan ik bij het horen ervan vrijwel direct plaatsen qua jaartal en meestal ook nog qua maand. Deze hits worden wat mij betreft nu veel te weinig ten gehore gebracht, al zijn daar tegenwoordig wel aparte radiokanalen voor.

Het volgen van de muziek tijdens mijn tienertijd kreeg, net als bij alle leeftijdsgenoten, een enorme impuls door Radio Veronica, die sinds 1960 in de lucht kwam. Op de Hilversumse zenders kwam je niet verder dan de Arbeidsvitaminen op werkdagen tussen 10 en 12 uur. Nee, dan Veronica: één, negen, twee, goed idee! En dan vooral de Nationale Zaterdagmiddaggebeurtenis, de Veronica Top 40 tussen 2 en 4 uur. Maar dan had je die ochtend of soms op vrijdagmiddag al de Top 40 opgehaald bij de platenzaak in je buurt en was je meteen weer op de hoogte van alle verschuivingen in de hitparade. En dan had je uiteraard nog het maandblad 'Muziek Express' met de talrijke posters van je favoriete groepen.

 

Naast de uitzendingen van Radio Veronica was de maandelijkse Muziek Express zo'n beetje het enige medium op dit gebied, terwijl je daarnaast vanaf 1965 wekelijks de folder met de stand van de hitparade bij de platenzaak kon ophalen. Rechts het eerste exemplaar op 2 januari 1965 toen I FEEL FINE van The Beatles nummer 1 stond.

 

In 'mijn tijd' was je óf voor de Beatles óf voor de Rolling Stones. Je kunt achteraf stellen dat dat een duidelijke tweedeling was in de tienerwereld van die tijd. Zelf was ik, en velen met mij, een uitgesproken Beatlefan. Met de Rolling Stones had ik niet veel op: teveel een andere cultuur waar ik en mijn peergroup zich niet bij thuis voelden. Bovendien, de Beatles heb ik in levenden lijve mogen aanschouwen: in 1964 bij hun bezoek aan Nederland. Nee, ik was niet bij hun optreden in de veilinghal in Blokker, en ik sprong ook niet in de gracht tijdens hun rondvaart, wél zag ik ze zowaar langs ons huis voorbijkomen in de straat waar wij toen woonden, de Zeilstraat in Amsterdam, die toen dé invalsroute was tussen Schiphol en het centrum van de stad. Ik zie ze nóg in die grote zwarte auto zitten, stilstaand in de rij voor het verkeerslicht. Wij zwaaien en... zij zwaaiden terug! Er was toen echter één minpunt: Ringo Starr moest wegens ziekte verstek laten gaan en werd vervangen door Jimmy Nicols. 

 

Links: Een uitzinnige menigte langs de Amsterdamse grachten waar The Beatles een rondvaart maakten. Boven: Bekijk de film over het bezoek van The Beatles aan Nederland in 1964. 

 

Via Spotify heb ik een uitgebreide playlist met veel van mijn voorkeursnummers uit die tijd. Daaruit heb ik hieronder 5 nummers uit de 60-er jaren geselecteerd die voor mij appelleren aan de sfeer en het gevoel van de jaren '60, en dan de eerste helft daarvan: 1961 t/m 1965. Uiteraard, smaken verschillen, en wellicht heb jij heel andere hits die deze periode bij jou doen herleven.  

Hoe dan ook, ga met mij terug naar de eerste helft van de jaren '60 en zeg eerlijk: "Herinnert u zich deze nog?" En heb je behoefte om te reageren, doe dat via de contactpagina op deze website.


5 kenmerkende songs voor 1961-1965

Klik op de pijl midden op elk blok om het nummer te beluisteren

 

1961-1965: Herinnert u zich deze nog ... ?

1961: RAMONA, Blue Diamonds

1962: IF I HAD A HAMMER, Trini Lopez

1963: SUMMER HOLIDAY, Cliff Richard & The Shadows

1964: A HARD DAY'S NIGHT, The Beatles

1965: POUPÉE DE CIRE, POUPÉE DE SON, France Gall, namens Luxemburg winnaar van het Eurovisie Songfestival 1965