Fotoboek Sloten 1914-1979 nu openbaar

Publicatie volledige inhoud  van 'Een school wordt 65'  

Gepubliceerd op 1 maart 2020

Deze website bestaat 3 maart één jaar en daar hoort natuurlijk een cadeau bij! In 1979 verscheen het fotoboek 'Een school wordt 65': 100 pagina's over de historie van de St. Jozefschool Sloten. Herhaaldelijk krijg ik de vraag of dit fotoboek nog verkrijgbaar is. Helaas, alle 1100 exemplaren waren met het jubileumfeest in 1979 in één keer uitverkocht. Dat het nog steeds een gewilde uitgave is, blijkt op Marktplaats, want daar wordt het regelmatig te koop aangeboden en direct weer verkocht. Hoogste vraagprijs tot nu toe: € 65,00. In 1979 gekocht voor 15 gulden betekent dat bijna 10 keer zoveel. Maar... met deze schaarste gaan we nu definitief afrekenen, want vanaf vandaag publiceren we de gehele inhoud van dit boek onverkort op deze website!

Onderdeel van het 65-jarig bestaan van de school was de uitgave van dit fotoboek. Mede dankzij het complete schoolarchief was het mogelijk om veel wetenswaardigheden en foto's uit de periode 1914-1979 samen te brengen. Maar óók van de tijd ervoor, want het streven naar de stichting van deze school was er al sinds 1853. Als je het boek doorleest en bekijkt, zie je hoe de ontwikkeling van de school zo mooi samenvalt met de ontwikkeling van het dorp Sloten. Daarom is het fotoboek wellicht ook interessant voor wie niet op deze school heeft gezeten. Veel lees- en kijkgenoegen!


De mijlpaal/banpaal aan de Sloterweg naast huisnummer 1208.  

Mijlpaal: tevens banpaal

Tot zover de geschiedenis van 65 jaar St. Jozefschool. Overigens bereikte de school slechts de leeftijd van 74 jaar, toen deze in 1988 moest worden opgeheven. In dat jaar verdwenen de tuinders uit het Tuinbouwgebied Sloten, volgde de afbraak van alle huizen en kassen en verdween de tuingrond onder een dikke zandlaag voor de woningbouw van Nieuw-Sloten. In 1993 werd daar een nieuwe katholieke basisschool geopend. De naam? Nee, niet meer de St. Jozefschool. Ik stelde het schoolbestuur voor te kiezen voor een naar mijn mening heel toepasselijke naam waarmee de oude school in Sloten toch een beetje voort zou leven op zijn nieuwe plek, nl. De Mijlpaal, genoemd naar de ban- of mijlpaal vlak naast de St. Jozefschool, de plek tot waar Amsterdam het ban- en vangrecht had in omringende gemeentes, waaronder Sloten. Navrant detail: de banpaal staat (nog steeds) exact op de grens tot waar de St. Jozefschool in de loop der jaren was uitgebreid en tot waar Amsterdam dus het ban- en vangrecht had...

Theo Durenkamp, 1 maart 2020