Literatuurprijs Nieuw-West voor Oud Osdorper Kees Schelling

Tijdens het Boekengala in De Meervaart ontving Kees Schelling (links) de Literatuurprijs Nieuw-West 2022, uitgereikt door Ronald Mauer (rechts) en Eddie Mekkelholt (midden). Foto: Theo Durenkamp

 

Gepubliceerd op 28 november 2022

De Literatuurprijs Nieuw-West 2022 viel afgelopen zondag te beurt aan Oud Osdorper Kees Schelling. Tijdens het Boekengala in De Meervaart ontving hij uit handen van oud-stadsdeelbestuurder Ronald Mauer de wisselbokaal en de prijs van € 1.000. Zijn verhaal, een van de twintig genomineerde bijdragen in het jaarlijkse boekenweekgeschenk Nieuw West Side Stories, leverde bij de publieksprijs de meeste stemmen op. In zijn winnende verhaal blikt Kees terug op de roerige historie van de JES, het voormalig jongerencentrum in Osdorp in de jaren '70.  

Van jury naar publieksprijs 

Voor het vijfde achtereenvolgende jaar organiseerde Eddie Mekkelholt van Boekhandel Meck & Holt op Tussenmeer de Literatuurprijs Nieuw-West. Zijn recept is inmiddels een jaarlijkse traditie. Elk najaar krijgt iedereen de kans een verhaal over Nieuw-West in te dienen. Voor de jaarlijkse prijs nomineert een vierkoppige jury twintig verhalen die in boekvorm verschijnen, getiteld Nieuw West Side Stories. Dit is dan tevens het jaarlijkse boekenweekgeschenk van deze Osdorpse boekhandel. Verschil met alle voorgaande jaren is echter dat dit keer niet langer de jury de winnaar bepaalt, maar het publiek. Op een genummerd stemformulier in elk boekenweekgeschenk konden dit jaar daarom de lezers hun stem voor het beste verhaal uitbrengen.  

Boekengala in De Meervaart

Ruim 200 stemmers voor de Publieksprijs waren deze avond in De Meervaart uitgenodigd om het Boekengala met de uitreiking van de Literatuurprijs 2022 bij te wonen. Jurylid Ronald Mauer verzorgde de verbindende teksten tussen de diverse programmaonderdelen. Zo droegen drie genomineerde auteurs voor uit eigen werk, was er een Beeldreis door Nieuw-West door Hugo Hoes en was er een muziekoptreden van Pierre et les Optimistes. Na de bekendmaking van de Literatuurprijs 2022 was het ook nog het publiek zelf dat in de prijzen viel. Als dank voor hun deelname aan de stemming reikte Eddie Mekkelholt onder alle aanwezige stemmers via verloting boekenbonnen uit van € 25, € 50, € 100 en € 200.

Schrijvers van eigen bodem

Al 5 jaar lang bevinden zich onder de inzenders voor de Literatuurprijs Nieuw-West telkens drie auteurs waarvan hun roots in Oud Osdorp liggen: Paul Kroes, Jan Loogman en Kees Schelling. Alle drie auteurs schreven meerdere boeken over het dagelijks leven van de laatste eeuw in Landelijk West. Bovendien zijn ze alle jaren genomineerd en daarom ook telkens met hun verhaal opgenomen in het jaarlijkse boekenweekgeschenk.

Maar tot op heden wist geen van drieën door te dringen tot de eerste plaats voor de Literatuurprijs. Wellicht was het dan nu de overstap van een jury naar het publiek die er voor zorgde dat deze prijs dit jaar voor het eerst toekwam aan een van deze drie schrijvers 'van eigen bodem'...