Mijn start als 'schoolmeester' in 1971, deel 12

Met de klas op schoolkamp

Klas 6 in 1973: even bijkomen na al het gesjouw voor het afvoeren van het ingezamelde oud papier. Foto: G. Nijman.

 

Gepubliceerd op 1 juli 2023

Het eind van het schooljaar 1972-1973 kwam in zicht. Een herinnering die mij van die periode nog bijstaat is ons bezoek van collega's aan het schoolkamp van klas 6 in Huize Erica in Huizen. Vorig schooljaar zaten deze leerlingen bij mij in klas 5. Samen met de collega's die ook met deze klas te maken hadden gehad brachten we hen op 7 juni 1973 een avondbezoek op hun schoolkamplocatie. 

Een schoolkamp van 3, 5, 6 of 21 dagen

In Amsterdam opereerde al vele jaren de Stichting Vakantiekinderfeest (VKF). Deze bezat vier villa's in een bosrijke omgeving die ingericht waren voor een logeerpartij door schoolklassen. Elke villa werd geleid door een (oud-)onderwijzersechtpaar dat als gastgezin fungeerde. Dit echtpaar beheerde het vakantiehuis door o.a. voor de dagelijkse maaltijden te zorgen. Scholen konden zich aanmelden voor een verblijf van 3, 5 of 6 dagen. Zelfs een verblijf van 3 weken was mogelijk, maar dan alleen in de winter. In dat geval werd er in de ochtenduren wél gewoon lesgegeven en werd de middag in een ontspannen sfeer doorgebracht. En in beide weekends mochten toen zelfs de ouders op bezoek komen. Tegenwoordig ondenkbaar dat je als leerkracht 3 weken achtereen met je klas op schoolkamp gaat...!

Vier vakantievilla's

Mijn schoolhoofd Gerard Nijman was een fervent aanhanger van deze meerdaagse schooluitstapjes. Hij ging dan ook aan het eind van elke klas 6 met zijn leerlingen op schoolkamp en had alle vier VKF-huizen al eens meegemaakt: Renkum, Nunspeet, Oud-Valkeveen en Huizen. Elk van deze vakantiehuizen lag in een mooie omgeving met tal van mogelijkheden voor uitstapjes. De diverse films die hij van deze schoolkampen maakte heb ik inmiddels aan het Stadsarchief Amsterdam overgedragen en zijn binnenkort op de website van het Stadsarchief te bekijken. De beelden geven een kenmerkend inkijkje in dit stukje schoolleven tijdens de jaren '50 en '60. 

 

Filmbeelden van schoolkampen in de jaren '50 en '60 gemaakt door G. Nijman. V.l.n.r.: Huize Erica in Huizen, de eetzaal, 2x ijspret tijdens een winterkamp.

 

Schoolzesdaagse

Klas 6 ging in 1973 maar liefst 6 dagen op schoolkamp. Een van de leerlingen schreef over deze zesdaagse onderstaand verslag voor de schoolkrant. 

 

Ook schoolhoofd Nijman, tevens de klasseleerkracht van klas 6, zette zijn indrukken van deze week op papier als bijdrage voor de schoolkrant:

 

 

Zelf heb ik als leerkracht van klas 6 in de tweede helft van de jaren '70 drie keer een schoolkamp ondernomen, steeds in Huize Erica. Van daaruit hadden we tal van geschikte excursiemogelijkheden: pretpark Oud-Valkeveen, de vesting Naarden, de studio's in Hilversum, de Tafelberg, het Sijsjesbergbad en natuurlijk de bossen en de heide met speurtochten. Telkens ging het om 5 dagen. Winterkampen van 3 weken werden toen al lang niet meer gehouden: uit de tijd! Hoewel de vakantiehuizen er toen al redelijk gedateerd uitzagen, waren deze schoolvijfdaagsen steeds een groot succes. Tegenwoordig organiseren de meeste scholen hooguit nog een driedaagse, dus met twee overnachtingen. Mijns inziens lang genoeg voor de jeugd die in onze tijd immers al genoeg indrukken op zich af ziet komen.

 

Tot zo ver alweer de 12e aflevering in de serie 'Mijn start als 'schoolmeester' in 1971'. De enthousiaste reacties op deze artikelenserie hebben mij ook nu weer doen besluiten er na de zomervakantie een vervolg aan te geven!