Alle foto's op deze pagina zijn te vergroten door erop te klikken.

 Is de gemeente de weg kwijt?

Gepubliceerd op 10 maart 2019

Sinds 2016 staan ze er in het hele gebied van Oud Osdorp of, zo u wilt, de Tuinen van West: de tientallen aanduidingsborden en richtingwijzers, al of niet met uitgebreide plattegronden. Wie de tijd neemt er eens goed naar te kijken, komt tot de blije ontdekking dat we hier in feite in een groot attractiepark blijken te vertoeven! Zelfs in het centrum van Amsterdam of in De Efteling zullen toeristische aanduidingen en wegwijzers in een omvang als deze nimmer worden aangetroffen zoals hier in de Tuinen van West.

Als je eenmaal op weg bent naar een van de ruim 60(!) aangeduide reisdoelen binnen dit recreatiegebied, hetzij lopend, per fiets of per auto, word je door de veelvuldige herhaling van alle borden feilloos naar de juiste plek gebracht. Klasse toch?

Behalve de landschappelijke omvorming van dit oorspronkelijk agrarische gebied tot de Tuinen van West, als compensatie voor de doorkruising door de A5, moet óók de uiterst omvangrijke en gedetailleerde bewegwijzering van dit gebied een waar vermogen hebben gekost!

Straatnaamborden zoek

Tot zo ver dus niets te klagen over de bewegwijzering. Maar toch ontbreekt op de meeste wegkruisingen in dit gebied iets elementairs: de simpele blauwe straatnaamborden met witte letters zoals die in heel Amsterdam op elke straathoek zijn bevestigd, hetzij op de huizenwand, hetzij op een paal. 

Gesneuveld of verdwenen

Afgelopen jaar drong het gemis van deze straatnaamaanduidingen langzamerhand steeds meer tot mij door: enerzijds via passanten die mij de laatste tijd steeds vaker vroegen naar de hen onbekende weg, anderzijds door mijn regelmatige meldingen bij de gemeente (de zogeheten 'melding openbare ruimte') als ik illegale vuilstortingen, gedumpte autowrakken, ontmantelde wietplantages, kapotte bestrating en defecte straatverlichting wilde aangeven. Een deel van mijn meldingen kon niet of pas na telefonisch overleg worden uitgevoerd, omdat men zelfs vanuit de gemeente de juiste straat of weg niet wist te vinden, simpelweg omdat de straatnaamborden ontbreken! De meeste hiervan bleken tijdens de aanleg van dit recreatiegebied te zijn gesneuveld, of geruisloos onder het zand te zijn verdwenen…

Compleet naamloos

Twee wegen in het gebied zijn nu zelfs compleet naamloos: de Tom Schreursweg en de Nico Broekhuysenweg. Op deze beide wegen zijn de straatnaamborden namelijk helemáál verdwenen! En dan te bedenken dat het hier om lange wegen gaat met diverse kruisingen.

Maar ook de -eveneens lange- Joris van den Berghweg heeft slechts één straatnaambord: op de hoek met de Osdorperweg. Op alle volgende vier kruisingen tot aan de Haarlemmerweg komt deze naam geen een enkele keer meer terug!

De weg kwijt?

Wat is er in dit stuk van Amsterdam aan de hand? Gemeente, bent u de weg kwijt? Want, eerlijk is eerlijk, die overvloedige aanduidingen van bezienswaardigheden in de Tuinen van West komen niet van de gemeente, maar van het recreatieschap met zijn ruimhartige provinciale subsidie. Maar dit betekent toch niet dat de reguliere straatnaamborden nu kunnen vervallen?

In de rest van de stad hangen op elke kruising van twee wegen maar liefst acht straatnaambordjes: twee op elk van de vier straathoeken. Zó uitgebreid hoeft het natuurlijk in dit stukje Amsterdam niet! Maar… twee straatnaamborden per kruising is toch wel het minimum! En in het geval van de Tuinen van West zeker ook voldoende!

Checklist

Als handreiking aan de gemeente hieronder een fotocollage van alle kruisingen waar één of beide borden ontbreken. Is de straatnaam blauw, dan hangt daar het bekende blauwe straatnaambord zoals het hoort. Is die rood, dan ontbreekt het bord, en... dat zijn er maar liefst 25!

Makkelijker kunnen we het niet maken, wél leuker. Zeker als we straks op zoek zijn naar het juiste adres!

Osdorperweg / Tom Schreursweg

Tom Schreursweg / Maurice Peeterspad

Tom Schreursweg / Nico Broekhuysenweg

Tom Schreursweg / Pieter Moeskopspad

Tom Schreursweg / Joris van den Berghweg

Tom Schreursweg / Bok de Korverweg

Bok de Korverweg / Nico Broekhuysenweg

Nico Broekhuysenweg / Joris van den Berghweg

Nico Broekhuysenweg / Pieter Moeskopspad

Nico Broekhuysenweg / Baron Schimmelpenninck van der Oyeweg

Nico Broekhuysenweg / Maurice Peeterspad

Baron Schimmelpenninck van der Oyeweg / Pieter Moeskopspad

Baron Schimmelpenninck vsn der Oyeweg / Joris van den Berghweg

Joris van den Berghweg / Bosch van Drakesteinpad

Osdorperweg / Slibveldenweg